Ключова рокада в управлението на Украйна, след като президентът  Володимир

...
Ключова рокада в управлението на Украйна, след като президентът  Володимир
Коментари Харесай

Зеленски уволни военния министър, кримски татарин поема отбраната на Киев

Ключова рокада в ръководството на Украйна, откакто президентът  Володимир Зеленски съобщи, че отстранява министъра на защитата от поста му.

Решението основава предпоставки за най-голямото разтърсване в отбранителната конструкция на Украйна, откогато Русия стартира войната през февруари 2022 година, отбелязва Reuters.

В нощното си видеообръщение към нацията Зеленски съобщи, че ще смени министъра на защитата Олексий Резников и ще изиска от Народното събрание неговия пост да поеме Рустем Умеров, началник на главния приватизационен фонд на страната.

" Реших да сменя министъра на защитата на Украйна. Олексий Резников е минал през повече от 550 дни на пълномащабна война ", съобщи Зеленски. " Смятам, че министерството се нуждае от нови подходи и други формати на взаимоотношение както с военните, по този начин и с обществото като цяло. ", добави той.

Олексий Резников към този момент е подал оставката си до ръководителя на Народното събрание, разгласи самият той в обществената мрежа X (Twitter), представен от Reuters.

" За мен беше чест да послужвам на украинския народ и да работя за aрмията на Украйна през последните 22 месеца - най-трудния интервал в актуалната история на Украйна. ", добави той.

I have submitted my letter of resignation to Ruslan Stefanchuk @r_stefanchuk, Chairman of the Parliament of Ukraine @verkhovna_rada
It was an honor to serve the Ukrainian people and work for the #UAarmy for the last 22 months, the toughest period of Ukraine’s modern history.
???????? pic.twitter.com/x4rXXcrr7i
— Oleksii Reznikov (@oleksiireznikov) September 4, 2023 Решението на украинския водач идва на фона на битката с корупцията в страната. Киев кандидатства за участие в Европейския съюз, а обществеността е мощно сензитивна към корупцията, защото войната бушува и краят ѝ не се вижда, добавя Reuters.

Зеленски съобщи, че чака Народното събрание да утвърди назначението на Умеров, като добави, че той " няма потребност от в допълнение показване ".

41-годишният Рустем Умеров е кримски татарин, роден в Самарканд, Узбекистан в семейство, депортирано от тогавашния руски Крим през 40-те години на предишния век.

Започва кариерата си в частния бранш. През 2004 година се причислява към един от водещите мобилни оператори в Украйна. През 2013 година основава лична капиталова компания ASTEM и нейната фондация ASTEM. Има бакалавърска степен по стопанска система и магистърска степен по финанси.

От 2020 година е член на работна група на украинското държавно управление, която работи по тактиката за преустановяване на окупацията на Крим.

През септември 2022 година Умеров, тогава народен представител от проевропейската партия " Холос ", оглавява Фонда за държавна благосъстоятелност – организация, която продава държавни активи на частни вложители.

На него се приписва заслугата да преобърне институцията, която постоянно затъва в корупционни кавги. Той също по този начин възобновява продажбите на държавна благосъстоятелност, като по време на войната събира рекордни доходи за страната.

Описван като надарен договарящ от близки до него хора, Умеров беше член на украинския екип, който организира договаряния с Русия през март 2022 година, един месец след пълномащабното навлизане на Русия.

Той взе участие и в договарянията по договорката за черноморското зърно и по размяната на пленници, в това число украинските бойци от " Азов ", които бяха пленени по време на борбата за южния град Мариупол през 2022 година

Беше член и на делегацията по време на визитата на Зеленски в Саудитска Арабия през май и придружаваше първата дама Олена Зеленска по време на визитата в Обединените арабски емирства през март.

Досега министерството на защитата лобираше пред Запада да преодолее възбраните за доставка на мощно военно съоръжение за Украйна, в това число създадени в Германия съществени бойни танкове и ракетна артилерия HIMARS. След рокадата Киев може би ще най-накрая ще получи създадени в Съединени американски щати изтребители F-16, написа Reuters.

Олексий Резников, който е министър на защитата от ноември 2021 година, оказа помощ за обезпечаването на милиарди долари западна помощ за подкрепяне на военните старания, само че името му беше забъркано в обвинявания в подкупи, които той дефинира като клюки.

Западната военна помощ играе решаваща роля във войната, защото Украйна първо отблъсна съветските войски към столицата Киев, а по-късно стартира контраатака в североизточната и южната част на страната. Сега нейните войски се борят през мощно минирани региони и съветски отбранителни линии, с цел да си върнат териториите в югоизточната и източната част на страната.

Смяната на Резников поставя завършек на натиска от локалните медии, почнал през януари, когато министерството на защитата беше упрекнато, че купува храни на повишени цени. Въпреки че не е взел участие персонално в контракта за доставка на храни, някои украински коментатори обявиха, че министърът би трябвало да поеме политическа отговорност за случилото се.

Миналия месец украинска медия упрекна министерството му в корупция при закупуването на зимни облекла за армията. Резников отхвърли да е направил каквото и да е нарушаване и неведнъж съобщи, че е обект на клеветническа акция.

Според един от членовете на Народното събрание, представен от Reuters, бъдещето на специалиста по защита може да бъде като възможен нов дипломат на Украйна в Лондон.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР